ATELIER AMoK

ONTSTAAN VAN AMoK
IMG_4216
Anne-Mieke en Bettina

In het najaar van 2000 besloten Anne-Mieke Kramer en Bettina von Winckelmann een kunstatelier voor kinderen te starten. Wat begon als een woensdagnamiddag klasje met 20 kinderen, is uitgegroeid tot een schooltje met verschillende klassen. Allebei hebben ze een kunstopleiding genoten, Anne-Mieke in textielkunsten en Bettina volgde keramiek en beeldhouwen. Toen ze elkaar leerden kennen hadden ze samen heel wat raakvlakken en vooral hun visie over kunst was opvallend gelijkgestemd. De stap om die visie te delen met kinderen was eerder logisch.

Helaas hebben we in december 2015 afscheid moeten nemen van Anne-Mieke na een ongelijke strijd tegen kanker. Haar toewijding en enthousiasme blijven verder leven in de visie van de huidige leerkrachten. Samen met Bettina worden de lessen verdeeld onder Sylvia Hens (Beeldhouwster), Tina De Souter (Grafisch Ontwerpster), Gerda Valgaeren (leerkracht Plastische Opvoeding), Beatrijs Van Huyck (juwelenontwerpster) en Anne Van der Veen (tekenares).

Meer dan ooit blijven de creatieve ideeën komen, en stellen ze ieder jaar een totaal nieuw programma op. Het idee vertrekt meestal vanuit een creatief geheel, gezien vanuit het standpunt van de kunstenaars, en de kinderen vullen het op hun eigen manier in. Werken met verschillende en nieuwe materialen én technieken is belangrijk. Er wordt niet geknutseld maar de grenzen worden verlegd in het maken van kunst. De kinderen een open kijk geven over het "anders" omgaan met traditionele materialen en los staan van de geijkte thema’s, zorgt ervoor dat ook hun visie verruimt.

Dat is tenslotte onze grootste opdracht , een artistiek zaadje planten dat heel misschien op een dag zal ontkiemen en zorgt voor een boompje voor kunst

IMG_7475